Fa
/
En
سه شنبه 4 دي 1403
صفحه اصلی
معاونتها و مدیریت ها
معاونت توسعه مدیریت و منابع
معاونت بهداشتی و مرکز بهداشت شهرستان
معاونت درمان
معاونت آموزشی،تحقیقات،دانشجویی و فرهنگی
مدیریت غذا و دارو
دانشکدهها
دانشکده پرستاری
مراکز آمورشی و درمانی
بیمارستان شهید دکتر بهشتی
بیمارستان امیرالمومنین(ع)
بیمارستان بوعلی سینا
مجلات دانشکده
مجله سیب سلامت
فصلنامه بهورز
ارتباط با ما
تماس با دانشکده
پرسش و پاسخ
دفترچه تلفن
بیانیه توافق سطح خدمت
نقشه سایت
گروه بهبود تغذیه
صفحه اصلی معاونت بهداشت
معرفی مسئول و اعضای واحد
اخبار گروه بهبود تغذیه
مراقبت تغذیه ای مادران باردار
مراقبت تغذیه ای کودکان
پیشگیری و کنترل ریز مغذی ها
کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید
کنترل اختلالات فقر آهن
مکمل یاری ویتامین D
مکمل یاری کلسیم
ارتقاء فرهنگ و سواد تغذیه ای
سند ملی تغذیه
منابع علمی و دستورالعملها
مراقبت تغذیه ای کودکان
وضعیت تغذیه ای کودک میزان وکیفیت مواد مغذی که هنگام رشد دراختیار اوقرارداده می شود،اهمیت ویژه ای درچگونگی رشداودارد.از سوی دیگر سوءتغذیه با کاهش توان یادگیری کودک برای کسب مهارت های پیچیده آینده اورا تباه میکند.از این رو توجه خاص به وضعیت تغذیه ای کودکان وبرنامه ریزی مربوط به این گروه از جمله وظایفی است که باید با مسئولیت پذیری دوچندان انجام وپیگیری شود .
گزارش هاي موجود در كشور حاكي از آن است كه سوء تغذيه (بصورت كم وزني، لاغري و كوتاه قدي) در كودكان زير 6 سال و كمبود ريزمغذي ها به ويژه يد، آهن، كلسيم،روي، ويتامين A، D، B2 در برخي از مناطق كشور هنوز بعنوان یک مشکل عمده مطرح است. کمبودهای تغذیه ای با عوارض متعدد عوارض متعدد از جمله اختلال رشد جسمي و تكامل مغزي، كاهش بهره هوشي، كاهش قدرت يادگيري و افت تحصيلي، افزايش موارد ابتلا به بيماريها و و نهايتا" كاهش توانمندي هاي ذهني و جسمي افراد، توسعه اجتماعي، اقتصادي را به مخاطره مي اندازد.
هدف کلی :
بهبود وضعیت تغذیه و رشد کودکان کمتر از هشت سال
اهداف اختصاصی :
1. کاهش شیوع سوء تغذیه در کودکان کمتر از هشت سال
2. ارتقآئ آگاهی، نگرش و عملکرد جامعه در زمینه تغذیه صحیح ورعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی
3. ارتقاء آگاهی، نگرش و عملکرد مادران در زمینه تغذیه و رشد کودک
4. افزایش دانش و مهارت پزشکان و کارکنان بهداشتی در زمینه الگوی تغذیه صحیح، تغذیه و رشد کودک
استراتژی ها:
1. آموزش همگانی تغذیه با استفاده از کلیه امکانات موجود
2. افزایش پوشش مراقبتهای بهداشتی اولیه
3. آموزش کارکنان بخش بهداشت در زمینه تغذیه صحیح و الگوی صحیح مصرف غذا
برنامه مشارکتی حمایتی کودکان زیر شش سال
سوء تغذیه کودکان و کمبود ریز مغذیها هزینه هایی را بطور مستقیم و غیر مستقیم به کشور تحمیل می کند . بطور کلی 4 عامل اصلی در بروز سوء تغذیه کودکان نقش دارند که عبارتند از فقر ، نبود مواد غذایی در محل ، نا آگاهی های تغذیه ای و ابتلا به بیماریها و برای بهبود تغذیه کودکان باید 4 عامل اساسی شامل درآمد، دسترسی به غذا، فرهنگ و سواد تغذیه ای و دسترسی به خدمات بهداشتی و کنترل بیماریها راهکار های مختلف بطور هماهنگ به مورد اجراء گذاشته شود. درآمد خانوار يكي از مهمترين عوامل موثر در انتخاب و خريد غذا است. از سوي ديگر وجود مواد غذايي در منطقه و دسترسي خانوار به مواد غذايي، همچنين آگاهي و دانش خانوار بخصوص مادر كه با توجه به باورها و عادت هاي غذايي، مواد مورد نياز را با توجه به قيمت و بودجه اي كه در دسترس دارد خريداري مي كند و مطابق با سليقه و آموخته هايش سفره خانواده را شكل مي دهد، حائز اهميت است. بهبود وضع تغذیه کودکان در گرو همکاری تنگاتنگ و معاضدت کلیه بخش های توسعه و رفاه اجتماعی از جمله آموزش و پرورش ، جهاد کشاورزی ، نهضت سواد آموزی ، کمیته امداد امام خمینی (ره) ، بهزیستی ، بازرگانی و وسایل ارتباط جمعی و ... می باشد.
در اين برنامه، که با همکاری کمیته امداد انجام میشود کودکان دچار سوء تغذيه نيازمندحائز شرایط از ابتدای شروع غذای کمکی تحت پوشش قرار می گیرند و سبدغذایی تا بهبودی کامل به این کودکان اهدامیشود.
هدف کلی :ارتقاء سطح سلامت تغذيه ای وبهبودرشدکودکان دچار سوء تغذيه نيازمند
برنامه بهبود رشد و تغذیه کودکان 6-3 سال باتامین یک وعده غذای گرم در روستامهد ها
با توجه به اینکه شرط لازم دستیابی به توانمندی های ذهنی و جسمی کودکان ، مراقبت تغذیه ای از آنان است و مراقبت تغذیه ای در کودکان به ارتقاء شاخص ها ی رشد ، دریافت غذای سالم و مغذی و ایجاد باور هاو عادات غذایی در کودکی و بزرگسالی منجر می شود. بنابراین ارتقاء آگاهی، نگرش، بینش و عملکرد تغذیه ای مراقبین کودک در خانواده و مراقبین او در جامعه از عوامل اصلی تامین کننده مراقبت تغذیه ای است.
هدف کلی:
بهبود وضع تغذیه کودکان 6-3 ساله خانواده های نیازمند در مناطق محروم و روستایی
اهداف اختصاصی:
1. تامین بخشی از نیاز های تغذیه ای کودکان از طریق ارائه یک وعده غذای گرم در روستامهد ها
2. افزایش آگاهی کودکان در زمینه آشنایی با اهمیت صبحانه، آشنایی با گروههای غذایی، میان وعده های غذایی مناسب و ..
3. بررسی وضعیت رشد کودکان 6-3 سال روستامهد ها بر اساس شاخص های وزن برای سن ( کم وزنی ) و قد برای سن ( کوتاه قدی )
4. ارتقاء آگاهی خانواده ها در زمینه رشد و تغذیه کودکان
5. ارتقاء آگاهی مدیران و مربیان روستامهد ها در زمینه رشد وتغذیه کودکان
6. اصلاح عادات و ایجاد رفتار تغذیه ای صحیح در کودکان
استراتژی ها :
1. نظارت ، پایش و ارزشیابی اجرای برنامه در روستامهد ها
2. تعیین سبد غذایی از طریق تطابق و بومی سازی سبد غذایی با فرهنگ و عادات غذایی منطقه
3. آموزش به کودکان روستامهد ها در قالب محتوای آموزشی تدوین شده
4. هماهنگی و همکاری در زمینه تعیین شاخص های آنتروپومتری کودکان در روستامهد ها
5. آموزش مدیران و مربیان روستامهد ها در زمینه رشد و تغذیه صحیح کودکان