Fa
/
En
شنبه 3 آذر 1403
صفحه اصلی
معاونتها و مدیریت ها
معاونت توسعه مدیریت و منابع
معاونت بهداشتی و مرکز بهداشت شهرستان
معاونت درمان
معاونت آموزشی،تحقیقات،دانشجویی و فرهنگی
مدیریت غذا و دارو
دانشکدهها
دانشکده پرستاری
مراکز آمورشی و درمانی
بیمارستان شهید دکتر بهشتی
بیمارستان امیرالمومنین(ع)
بیمارستان بوعلی سینا
مجلات دانشکده
مجله سیب سلامت
فصلنامه بهورز
ارتباط با ما
تماس با دانشکده
پرسش و پاسخ
دفترچه تلفن
بیانیه توافق سطح خدمت
نقشه سایت
گروه بهبود تغذیه
صفحه اصلی معاونت بهداشت
معرفی مسئول و اعضای واحد
اخبار گروه بهبود تغذیه
مراقبت تغذیه ای مادران باردار
مراقبت تغذیه ای کودکان
پیشگیری و کنترل ریز مغذی ها
کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید
کنترل اختلالات فقر آهن
مکمل یاری ویتامین D
مکمل یاری کلسیم
ارتقاء فرهنگ و سواد تغذیه ای
سند ملی تغذیه
منابع علمی و دستورالعملها
مراقبت های تغذیه ای مادران
دوران بارداری تغییرات فیزیولوژیک زیادی را در بدن مادر بوجود می آورد. عوامل متعددی در شکل گیری روند تغذیه صحیح بارداری و شیردهی و نتیجه آن موثر هستند. یکی از مهمترین و اصلی ترین عوامل، تغذیه مادر باردار است زیرا رشد و نمو جنین با تغذیه مادر ارتباط تنگاتنگ دارد. در این دوران رعایت برنامه غذایی مناسب و متعادل برای ترمیم و تکامل بافت های نادر که عهده دار تغذیه و رشد جنین است بسیار مهم می باشد. بحث مشاوره تغذیه دوران بارداری باید با توجه به وضعیت سلامت خانمها قبل از بارداری و ادامه آن در دوران بارداری و شیردهی صورت گیرد. شايد هيچ مرحله اي از زندگي انسان مانند دوران جنيني و پس از آن يعني دوران شيرخواري و كودكي پرمخاطره نباشد. در اين دوران نيازهاي تغذيه اي خانم باردار از اهميت خاصي برخوردار است. جنين رشد بسيار سريعي دارد و وزن او از يك گرم در هشت هفتگي به حدود 3200 گرم در هفـته چهـلم مي رسـد و از هفـته سـوم جنيـني در هـر دقيـقه 250 هـزار سـلول مغزي تكثير پيدا مي كنند. جنين براي تكثير سريع سلول هاي خود نياز ويژه اي به انواع مواد مغذي دارد كه بايد از طريق تغذيه مناسب مادر تامين شود.
غذائي كه در دوران بارداري مصرف مي شود نيازهاي تغذيه اي مادر و همچنين رشد جنين را تامين مي كند. بنابراين دانش مـــادر در زمينه تغذيه و رعايت تنوع و تعادل در اين زمان سهم عمده اي در تامين سلامت جنين دارد زيرا اگر مادر در طول بارداري از مواد مغذي مناسب و مورد نياز جنين استفاده نكند جنين كليه اين نيازها را از ذخائر بدن مادر تامين مي كند و با كاهش ذخائر مادر سلامت او به مخاطره خواهد افتاد.
واحد بهبود تغذیه جامعه ، برنامه ریزی مداخلات مناسب بهبود وضعیت تغذیه زنان باردار رابعهده دارد.
هدف کلی برنامه:
بهبود وضعيت تغذيه ووزن گیری مادران باردار
اهداف اختصاصی:
1. ارتقاء آگاهی پرسنل بهداشتی در خصوص اصول تغذیه صحیح در دوران بارداری و شیردهی
2. ارتقاء آگاهی پرسنل بهداشتی در خصوص نحوه برخورد با شکایات شایع و بیماریهای این دوران ها
3. ارتقاء آگاهی خانمهای باردار و شیرده در خصوص اصول تغذیه صحیح در این دوران ها
4. ارتقاء آگاهی پرسنل بهداشتی در خصوص اصول تغذیه صحیح در دوران بارداری و شیردهی
5. ارتقاء آگاهی پرسنل بهداشتی در خصوص نحوه برخورد با شکایات شایع و بیماریهای این دوران ها
6. ارتقاء آگاهی خانمهای باردار و شیرده در خصوص اصول تغذیه صحیح در این دوران ها
استراتژی ها:
آموزش به پرسنل بهداشتی در خصوص ارزیابی وضعیت تغذیه ای خانم های باردار و شیرده
آموزش به پرسنل بهداشتی در خصوص نحوه مصرف مکمل های ویتامین و املاح در دوران بارداری و شیردهی
آموزش به پرسنل بهداشتی در خصوص نحوه ثبت وزن و پایش وزن گیری در طول بارداری طبق جدول زمانبندی تعیین شده
آموزش به پرسنل بهداشتی در خصوص اصول تغذیه صحیح در دوران بارداری و شیردهی
آموزش به پرسنل بهداشتی در خصوص نحوه برخورد با شکایات شایع و بیماریهای این دوران ها
آموزش به مادران در خصوص نحوه مصرف مکمل های ویتامین و املاح در دوران بارداری و شیردهی
آموزش به مادران در خصوص اصول تغذیه صحیح در دوران بارداری و شیردهی
برنامه حمایت تغذیه ای مادران باردار:
هدف :ارتقاء سطح سلامت تغذيه ای ووزن گیری زنان بارداروشيرده دچار سوء تغذيه نيازمند.
در اين برنامه، که با همکاری بنیادعلوی انجام میشود زنان باردار حائز شرایط از ابتدای ماه چهارم حاملگی تا 6 ماه پس از زايمان (به مدت 12 ماه) تحت پوشش قرار می گیرند و سبدغذایی برای این مادران اهدامیشود