کنترل بهداشتی مواد غذائی

انسان با مصرف مواد غذايي علاوه برغلبه بر احساس گرسنگي و لذت بردن از خوردن غذا ، انرژي موردنياز جهت رشد و نحوه ترميم و فعاليت هاي روزانه را بدست مي آورد . اين در شرايطي است كه غذا سالم باشد .چنانچه غذاي مصرفي بدليل وجودعوامل عفوني وديگر عوامل بيماريزا آلوده باشد ، مصرف آن نه تنهااهداف مذكور را محقق نخواهد ساخت بلكه باعث بيماري شده و سلامت مصرف كننده را بخطرخواهد انداخت . 
بيماريهاي ناشي از مصرف مواد غذايي نامناسب ، علاوه بر هزينه هاي درماني بر جامعه ، در افراد در معرض خطر از قبيل كودكان ، سالمندان و افراد مبتلا به نقص ايمني ، اثرات سوء جبران ناپذيري بجا خواهد گذاشت .اسهال نمود اكثراين قبيل بيماريهاست و علت ابتلا به بيش از 70% موارد اسهال، خوردن آب و غذاي آلوده است و در بسياري از موارد ابتلاء ‌به بيماريهاي ناشي از غذا ، غذاهاي مصرف شده ذاتاً آلوده و بيماريزا نبوده اند بلكه به علت بي دقتي و فقدان آموزش كافي تهيه كنندگان مشكل ايجاد شده است . 
سه عامل مهم واساسي در بروز بيماريهاي ميكروبي یا فساد مواد غذايي نقش دارند :‌وجود آلودگي ،رشد و بقاء‌ ميكروارگانيسم . اكثر مواد غذايي بدليل منشاء‌دامي ويا گياهي شان ماهيتاً آلودگي مختصري دارند كه بارعايت بهداشت مواد غذايي از رشد و رسيدن اين آلودگي به حد بيماريزا جلوگيري ميشود. 
نظارت و كنترل برتوليد ، توزيع و عرضه مواد غذايي به منظور تامين امنيت غذايي از مسئوليت هاي بهداشت محيط بوده كه اين امر با بازرسي از مراكز تهيه ، توليد و عرضه مواد غذايي٬ کنترل مواد غذایی عرضه شده از نظر مجاز یا غیر مجاز بودن و همچنین نمونه برداری از مواد غذایی به منظور انجان آزمایشات میکروبی و شیمیایی   انجام مي شود. بازرسين بهداشت محيط از مراكزي همچون رستوران ها ، كبابي و بريانيها ، اغذيه، لبنيات، بستني و آبميوه فروشي ها، قناديها و ديگر فروشگاه هاي عرضه موادغذايي بازديد و مواد اوليه مصرفي ، نحوه توليد و پخت و آماده نمودن ماده غذايي ومحصول نهايي را كنترل نموده ، چنانچه نقص بهداشتي وجود داشته باشد و يا با موادغذايي آلوده و يا فاسد مواجه گردند اقدامات لازم را جهت پيشگيري از عرضه و فروش آن انجام داده و متخلف را جهت پيگرد قانوني به مراجع قضايي معرفي مي نمايند . 
انسان با مصرف مواد غذايي علاوه برغلبه بر احساس گرسنگي و لذت بردن از خوردن غذا ، انرژي موردنياز جهت رشد و نحوه ترميم و فعاليت هاي روزانه را بدست مي آورد . اين در شرايطي است كه غذا سالم باشد .چنانچه غذاي مصرفي بدليل وجودعوامل عفوني وديگر عوامل بيماريزا آلوده باشد ، مصرف آن نه تنهااهداف مذكور را محقق نخواهد ساخت بلكه باعث بيماري شده و سلامت مصرف كننده را بخطرخواهد انداخت . 
بيماريهاي ناشي از مصرف مواد غذايي نامناسب ، علاوه بر هزينه هاي درماني بر جامعه ، در افراد در معرض خطر از قبيل كودكان ، سالمندان و افراد مبتلا به نقص ايمني ، اثرات سوء جبران ناپذيري بجا خواهد گذاشت .اسهال نمود اكثراين قبيل بيماريهاست و علت ابتلا به بيش از 70% موارد اسهال، خوردن آب و غذاي آلوده است و در بسياري از موارد ابتلاء ‌به بيماريهاي ناشي از غذا ، غذاهاي مصرف شده ذاتاً آلوده و بيماريزا نبوده اند بلكه به علت بي دقتي و فقدان آموزش كافي تهيه كنندگان مشكل ايجاد شده است . 
سه عامل مهم واساسي در بروز بيماريهاي ميكروبي یا فساد مواد غذايي نقش دارند :‌وجود آلودگي ،رشد و بقاء‌ ميكروارگانيسم . اكثر مواد غذايي بدليل منشاء‌دامي ويا گياهي شان ماهيتاً آلودگي مختصري دارند كه بارعايت بهداشت مواد غذايي از رشد و رسيدن اين آلودگي به حد بيماريزا جلوگيري ميشود. 
نظارت و كنترل برتوليد ، توزيع و عرضه مواد غذايي به منظور تامين امنيت غذايي از مسئوليت هاي بهداشت محيط بوده كه اين امر با بازرسي از مراكز تهيه ، توليد و عرضه مواد غذايي٬ کنترل مواد غذایی عرضه شده از نظر مجاز یا غیر مجاز بودن و همچنین نمونه برداری از مواد غذایی به منظور انجان آزمایشات میکروبی و شیمیایی   انجام مي شود. بازرسين بهداشت محيط از مراكزي همچون رستوران ها ، كبابي و بريانيها ، اغذيه، لبنيات، بستني و آبميوه فروشي ها، قناديها و ديگر فروشگاه هاي عرضه موادغذايي بازديد و مواد اوليه مصرفي ، نحوه توليد و پخت و آماده نمودن ماده غذايي ومحصول نهايي را كنترل نموده ، چنانچه نقص بهداشتي وجود داشته باشد و يا با موادغذايي آلوده و يا فاسد مواجه گردند اقدامات لازم را جهت پيشگيري از عرضه و فروش آن انجام داده و متخلف را جهت پيگرد قانوني به مراجع قضايي معرفي مي نمايند .