تاریخ : يکشنبه 1 آذر 1394
کد 25

سند ملی تغذیه و امنیت غذایی كشور

تغذیه مناسب برای سلامتی بهینه ضروری است سیاست ها وبرنامه های دولت که با هدف توسعه سلامت تدوین می شوند لازم است در برگیرنده تدارک غذای سالم و مناسب بوده و به لحاظ اقتصادی و اجتماعی برای سرپرست و آحادخانوار قابل تامین و قابل دسترسی باشد
تغذیه مناسب برای سلامتی بهینه ضروری است سیاست ها وبرنامه های دولت که با هدف توسعه سلامت تدوین می شوند لازم است در برگیرنده تدارک غذای سالم و مناسب بوده و به لحاظ اقتصادی و اجتماعی برای سرپرست و آحادخانوار قابل تامین و قابل دسترسی باشد .با استناد اسناد بالادستی بویژه اهداف برنامه پنجم توسعه اقتصادی ، اجتماعی کشور سندملی تغذیه و امنیت غذایی کشور تدوین شده است. طراحی این سند مطابق تعاریف امنیت تغذیه ای و امنیت غذایی ، تجربیات جهانی ، مرور تحلیلی اسناد و برنامه های قبلی حوزه غذا و تغذیه ، نظریات خبرگان و ذینفعان بین بخشی درمدت 9 ماه انجام شده است.

این پروژه، برنامه ای ملی برای ارتقای تغذیه و امنیت غذایی فراهم می آورد تا با به کارگیری آن :
زبان مشترک و تعهد جمعی ذینفعان ( درون و برون بخشی ) در زمینه اهداف و راهبردهای ارتقای تغذیه و امنیت غذایی به وجود آید .
بستر مناسب برای عملیاتی سازی اسناد مرتبط( از جمله برنامه پنجم توسعه كشور و نقشه تحول نظام سلامت) و نهادینه سازی برنامه های قبلی ايجاد شود.
تسریع در حمایت طلبی برای افزایش منابع و الزامات بهبود وضعیت تغذیه و امنیت غذا از جمله ساختار و نظام کاری در سطح شهرستان ، استان و ستاد انجام گيرد.
در نهایت انتظار می رود با استقرار محصول این سند در سال های آتی شاخص های مهم تغذیه و امنیت غذایی بهبود یابد از جمله اینکه کلیه استان های کشور از نظر امنیت غذا در طیف امن تا خیلی امن قرار گیرند .
اهداف راهبردی بیست گانه سندملی تغذیه و امنیت غذایی:
1. افزایش سواد تغذیه ای گروه های هدف اولویت دار حداقل به میزان 50% سال پایه
2. افزايش ميانگين دريافت اقلام اصلی سبد غذایی( ميوه ها، سبزي ها، شير و لبنيات و حبوبات ) در خانواده ها حداقل به ميزان 15% سال پايه
3 . افزایش دسترسی و مصرف غلات سبوس دار به میزان 20 % سال پایه
4. كاهش ميزان نمك، قندهاي ساده وچربي موجود در فرآورده هاي غذايي و آشاميدني به ميزان حداقل 30 % سال پايه
5. کاهش حداقل 30 درصد از عوامل خطرزاي شاخص در محصولات کشاورزی و غذایی به تصویب شورای عالی سلامت و امنیت غذایی
6. ابلاغ استانداردهای اولویت دار زنجیره غذا به کلیه متولیان و استاندارد سازی زنجیره غذا حداقل در 50% مراکز مجری با تعیین اولویت ها توسط شورای عالی سلامت و امنیت غذایی )
7. اعلان عمومی درجه تولید کنندگان بزرگ مواد غذایی منطبق با سیاست های ایمنی و ارزش تغذیه ای
8. بهره مندی 100% درصد کودکان ، نوجوانان وجوانان ، میانسالان و سالمندان چاق از یک بار ویزیت و مشاوره در برنامه پزشک خانواده و استمرار مراقبت 50% افراد شناسایی شده
9. حفظ وارتقاء پوشش مصرف نمك يددار تصفیه شده درحداقل 95 درصد خانوارهاي کشور
10. استقرارنظام مدیریت غذا و تغذیه در مدیریت بحران استان ها (طراحی ، توجیه و آموزش و انجام مانور )
11. استقرار کامل برچسب گذاري تغذيه اي در کلیه محصولات غذایی فراوری شده متناسب با سطح سواد تغذیه ای مردم کشور
12. استانداردسازي محلول‌ها و مكمل هاي غذايي بيمارستاني مورد نياز كشور
13. اجراي حداقل 30% استانداردهاي مصوب وزارت بهداشت در خصوص خدمات مشاوره تغذيه در كليه بيمارستان‌هاي كشور
14. استانداردسازي بخش غذا در بيمارستان ها تا انتهاي سال 1393
15. مقررات و سیاست های بهبود تغذیه اماکن عمومی با اولویت رستوران ها ، مهد کودک ها و مدارس، ابلاغ ، ترویج و حداقل یک بار رصد و بازخورد داده شده است.
16. استقرار نظام دیده بانی امنیت تغذیه و غذا و انتشار گزارش سالانه (برخی از شاخص ها به تناوب دو سال یا بیشتر منتشر می شود )
17. تعیین تکلیف و استقرار غنی سازی مواد غذايي ، تقویت و توسعه مکمل یاری برای ریز مغذی های آهن ، روی ، ویتامین آ و ویتامین د در صنایع غذایی و مراقبت های اولیه
18. انتشار سبد غذایی مطلوب ( استخراج سرانه غذایی کشور و الگوی غذایی مصرفی ) در چهارمین سال برنامه های توسعه پنج ساله
19. تامین کارشناس تغذیه در تمامی بیمارستانهای کشور به تفکیک بخش غذا و تغذیه
20 . تدوین و استقرار راهنمای ملی در خصوص نقش کارشناسان تغذیه در بیمارستان ها
در سال 94اهداف زیر در اولویت قرار گرفته است و اقدامات اساسی در جهت نیل به آن صورت گرفته است:
1. افزایش سواد تغذیه ای گروه های هدف اولویت دار حداقل به میزان 50% سال پایه
3 . افزایش دسترسی و مصرف غلات سبوس دار به میزان 20 % سال پایه
4. کاهش حداقل 30 درصد از عوامل خطرزاي شاخص در محصولات کشاورزی و غذایی به تصویب شورای عالی سلامت و امنیت غذایی
5. بهره مندی 100% درصد کودکان ، نوجوانان وجوانان ، میانسالان و سالمندان چاق از یک بار ویزیت و مشاوره در برنامه پزشک خانواده و استمرار مراقبت 50% افراد شناسایی شده
6. حفظ وارتقاء پوشش مصرف نمك يددار تصفیه شده درحداقل 95 درصد خانوارهاي کشور
7. استانداردسازي محلول‌ها و مكمل هاي غذايي بيمارستاني مورد نياز كشور

  • نوشته شده
  • در يکشنبه 1 آذر 1394